Четвер, 25.04.2024, 23:27Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Травень » 27 » Зоологічні обстеження заповідного урочища Чубарове та прилеглих островів
08:39
Зоологічні обстеження заповідного урочища Чубарове та прилеглих островів

Урочище Чубарове, яке відноситься до заповідної зони, вважається одним із найцінніших у природоохоронному відношенні в НПП «Нижньосульський». Дуже цікавими є і прилеглі острови.

Основними завданнями польового виїзду, що відбувся 15.05.2019 р., були: з’ясування, чи загніздились у цьому сезоні в урочищі орлани-білохвісти, гніздо яких було зруйновано сильними буревіями восени минулого року, а також інвентаризація ентомофауни.

Заповідний острів зустрів нас різноголосим співом птахів та радісною новиною – орлани побудували нове гніздо в 15 м від старого, на старій осиці. Один із птахів пари знаходився у гнізді, а другий із криками кружляв над гніздом. Отож усе добре, орлани не покинули ділянку лісу, де гніздяться вже понад десяток років.

На зворотному шляху до човна були проведені обліки співочих птахів і з’ясовано, що в цьому році значно збільшилась чисельність шпаків на цій ділянці лісу.

Дослідження безхребетних тварин також принесли цікаві результати. На луках острова відмічені типові для зони види комах: бронзівка золотиста, хрущ травневий, довгоносики цейторинхуси на квітах ірису водяного, жуки-сонечка — 7-крапкове, 14-крапкова пропілея, вусач агапантія, метелики — лимонниця, сонцевик будяковий, білани ріповий та бруквяний, адмірал, синявець крушиновий та інші. З видів, які охороняються, зустрічається бджола тесляр звичайна — вид, занесений у Червону книгу України. Окремо треба відмітити знахідку бражника малого винного, що трапляється на території парку досить рідко. На листках глоду впадають в око гали червоногалової попелиці, на листках в’язу — дрібні кульки галів кліщика ацерії. Вирізняються великі багатокамерні гали біоризи на гілках дубу. Під пологом лісу відмічений джміль земляний малий. У прибережній зоні знайдені прісноводні молюски: котушки рогова та облямована, ставковик звичайний, живородка річкова.

Начальник науково-дослідного відділу, к.б.н. М.Л. Клєстов,

ентомолог парку, к. б. н. З.Л. Берест

Переглядів: 408 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 anzhelkasklyar  
Бджола-тесляр в Україні живуть 3 види і всі вони занесені у Червону книгу. Це-прекрасний запилювач рослин. Назвали її теслярем, тому що гнізда свої вона робить здебільшого в порожнинах всохлих дерев, пеньках чи стінах дерев’яних будівель, телеграфних стовпів, вигризаючи деревину власними щелепами. Оскільки сухі дерева та дерев’яні будинки не так уже й часто зустрічаються тепер, ця бджола потерпає. Також від застосування отрутохімікатів, якими обробляють сади, поля, ліси

5 dakayermolova  
Було б цікаво відвідати це мальовниче місце,відпочити та насолодитися гарними краєвидами та чудовим співом птахів.

4 rozenmarm  
За описом це дуже гарне та пізнавальне місце, також тут знаходиться чимало живих істот  та навіть тих, що занесені до Червоної книги України. Я вважаю, що екскурсія в таке місце була б дуже цікавою, а повертаючись, всі були б наповнені новими враженнями.

3 uriypyschyta  
Зараз час шкільних екскурсій, можна б було провести екскурсію для дітей, дуже пізнавально і цікаво. Я б сама із задоволенням відвідала це місце.

2 dpolovunka  
Дуже багато птахів поширено на острові, та й інші тварини,але я більше полюбляю метеликів biggrin biggrin biggrin

1 zheka1233421  
На острові мешкає чимало звірів, але наскільки я знаю найбільш численними є свиня дика, яка вносить найбільший вплив, на екосистему урочища.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz