Субота, 27.04.2024, 11:03Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » Архів матеріалів

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

У КОЖНОГО СВІЙ ШЛЯХ

У наш час можливість спілкуватися з природою (хоча б періодично) – це чи не найбільше благо, а вивчати та пізнавати її через професію – це найвища нагорода (у всякому разі для мене).

Мені пощастило народитися та жити тривалий час серед чудової природи Котелевщини. Складно зараз згадати конкретний вік у якому почав асоціювати себе якщо не природодослідником, то, принаймні, природолюбом. Проте, перше знайомство з тваринами пам’ятаю чітко, оскільки воно розпочалося на літніх канікулах після закінчення першого класу з «дослідження» ос – милих полосатих створінь, яких було надзвичайно багато серед квітучих садів моєї малої батьківщини.

Наш з братом сусід (на рік старший за мене, а брат на три) виявив на городі нору з цими комахами. Не пам’ятаю, що саме примусило нас проявити д ... Читати Далі »

Переглядів: 956 | Додав: Julya2 | Дата: 22.10.2015 | Коментарі (13)

«Яблука доспіли, яблука червоні!»- відомі усім слова Максима Рильського. Саме вони нагадують нам про прихід золотої осені та її дари людині. Ще алхіміки, зауваживши, що серцевина розрізаного впоперек яблука нагадує п'ятикутну зірку, використовували яблуко як символ знання.
21 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній День яблук,який присвячений яблукам і фруктовим садам. До України свято прийшло з Великобританії,але частіше українці свято яблук пов’язують з яблуневим Спасом, що святкується у серпні. Всесвітній День яблук запропонований благочинною організацією Common Ground і відзначається з 1990 року. Його мета – продемонструвати багатство природи, а також нагадати про те, що яблуко – це символ фізичного, культурного й генетичного розмаїття, про що людина не повинна забувати. У різних країнах відбуваються численні виставки й ярмарки, де можна не тільки побачити, але й скуштувати сотні різноманітних сортів яблук, як цілком звичайних, так і чимало рідкісних сортів, які не знай ... Читати Далі »
Переглядів: 1356 | Додав: finevichinna | Дата: 21.10.2015 | Коментарі (7)

На нашому сайті відділ екологічної освіти та виховання започатковує нову рубрику: «СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА». В першу чергу вона розрахована на наймолодших читачів. Її буде вести фахівець відділу екологічної освіти парку, кандидат біологічних наук, доцент, заступник декана природничого факультету з природоохоронної та еколого-просвітницької роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Віктор Васильович Попельнюх.

 

Шановні юні друзі! Вашій увазі пропоную цикл публікацій, які стосуватимуться як різноманітних цікавих моментів із життя тварин, так і мого –  натураліста-природоохоронця з більш ніж 40 річним стажем. Моє спілкування з природою відбувалось не лише в Україні. Тривалий час (понад 20 років) проживати за її межами, тому пощастило спостерігати за тваринами різних кліматичних зон. Звісно, як і для багатьох натуралістів-зоологів, перебування в дикій природі не обходилось без курйозі ... Читати Далі »

Переглядів: 521 | Додав: Julya2 | Дата: 21.10.2015 | Коментарі (0)

     Нещодавно працівники Національного природного парку «Нижньосульський» (далі НПП) на чолі з в.о. директора Свіколкіним В.М. провели виїзну нараду, метою якої було обговорення питання щодо облаштування еколого-освітнього центру НПП в с. Худоліївка, (Семенівський р-н, Полтавська обл.).

     В ході робочої наради було обстежено приміщення запланованого еколого-освітнього центру НПП та намічено плани роботи з його облаштування. Еколого-освітній центр НПП дозволить підняти еколого-освітню діяльність установи на більш високий якісний рівень, адже створяться можливості для охоплення більш широкої аудиторії шкільної молоді, гостей регіону, туристів, тощо. Це у свою чергу сприятиме зростанню екологічної свідомості та опосередковано збереженню біологічного різноманіття.

Переглядів: 587 | Додав: Oxana | Дата: 19.10.2015 | Коментарі (1)

За Юліанським календарем 17 жовтня Церква відмічає свято св. Франциска з Асизу – покровителя всіх захисників природи та всього створіння Божого. Святий Франциск проповідував Боже слово не лише людям, але й всьому Божому створінню. Все його життя стало свідченням жертвенної та милосердної Божої любові стосовно всіх тих, які її найбільше потребують, як людей так і всіх інших Божих створінь.

У 1979 р. Папа Іван Павло проголосив св. Франциска з Асизу небесним покровителем захисників природи. Згідно із вченням Святішого Отця, св. Франциск: «дає християнам приклад самобутнього і глибокого пошанування цілісності створіння. Як приятель бідних, якого любили Божі створіння, св. Франциск закликав все створіння – тварин, рослин, сили природи, навіть братів Сонця і Місяця, вшановувати Бога і славити його. Бідний чоловік з Асизу подає нам переконливий доказ того, що коли ми є в мирі з Богом, то можемо себе краще посвятити побудові миру зі всім створінням, який є невідділ ... Читати Далі »

Переглядів: 521 | Додав: Julya2 | Дата: 16.10.2015 | Коментарі (6)

Щиро й сердечно хочемо привітати Вас із Днем захисника України – святом, що увібрало в себе багаті і славні козацькі традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії.

В це світле свято бажаємо Вам родинного щастя, сімейного затишку, козацького здоров’я, невичерпної енергії і миру!
... Читати Далі »

Переглядів: 505 | Додав: Julya2 | Дата: 14.10.2015 | Коментарі (0)

        Пірогенний вплив є серйозною природоохоронною та соціальною проблемою. Випалювання очеретяних заростів забруднює повітря, шкодить здоров’ю місцевих жителів, негативно впливає на тваринний і рослинний світ всього регіону пониззя річки Сули. Щорічні пали очеретяних заростей та іншої рослинності,  які в останні роки  мали місце на значних площах Сулинської затоки (фото 1) і заплави Сули вище за течією, дуже шкодять фауні, а в ряді випадків знищують лісові насадження та сільгоспкультури, викликають пожежі в прилеглих населених пунктах тощо.

         Під час весняних палів гине молодь кабанів Sus scrofa L., козуль європейських Capreolus capreolus, зайців сірих Lepus europaeus, єнотоподібних собак Nyctereutes procyonoides, дрібних куницевих та інших  звірів. Гинуть гнізда та пташенята птахів, безліч комах, павуків тощо. На окремих ділянка ... Читати Далі »

Переглядів: 840 | Додав: Julya2 | Дата: 13.10.2015 | Коментарі (8)

       День охорони місць існування було затверджене в 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори і фауни, і природних місць існування в Європі.

       Відомо, що існування живих організмів напряму залежить від умов навколишнього середовища, які складаються в межах їх біотопів (місць проживання) в певний час. До основних екологічних факторів, що впливають на живі організми відносять: абіотичні (сонячне випромінювання, температура, вологість, освітленість та ін.), біотичні (сукупність живих організмів, які своєю життєдіяльністю впливають на інші організми) та  антропогенні (зміни, спровоковані людською діяльністю).

     У зв’язку з цим, організми, за ставленням до характеру впливу екологічних факторів, поділяють на стенобіонтів і еврибіонтів. Перші – можуть жити лише в певних умовах середовища при дуже незначному коливанні його факторів (наприклад для ... Читати Далі »

Переглядів: 884 | Додав: Julya2 | Дата: 05.10.2015 | Коментарі (9)

Якщо уважно переглянути інформацію з різних джерел, яка стосується відзначення цієї дати, помітимо, що в деяких випадках вона включає лише диких тварин, в інших – домашніх, чи їх разом узятих.  Мені здається, що в першу чергу, потрібно говорити про захист саме диких тварин, які мешкають в умовах дикої природи і постійно знаходяться під пресом негативних факторів, спровокованих людиною.  Але це не означає, що домашніх улюбленців не потрібно захищати. Безумовно потрібно.  Вони потребують уваги, любові та турботи, а за жорстоке поводження з ними передбачена кримінальна відповідальність (ст. 299 КК України).

А чи насправді дикі тварини потребують захисту? Адже до сих пір достеменно не відома загальна кількість видів на нашій Планеті (у більшості першоджерел мова йде про 1,5 млн).  Проте, заслуговують довіри дослідження, проведені групою канадських учених. Згідно їх ґрунтовних розрахунків загальна кількість видів живих організмів на Землі приблизно стано ... Читати Далі »

Переглядів: 847 | Додав: Julya2 | Дата: 04.10.2015 | Коментарі (13)

 Птахи – одні з найулюбленіших об’єктів живої природи за якими людина свідомо, чи не свідомо звикла спостерігати. Мало хто пройде байдужим повз синиці великої, яка своїм співом сповіщає про наближення весни, чи не проведе поглядом клин журавлів, що зворушливим курликанням ніби прощаються з батьківщиною, відправляючись у далеку мандрівку. Птахи стали невід’ємною частиною людського існування. Саме з цих причин їм приділяється всіляка увага з боку людини, в тому числі й відзначення спеціальних дат на міжнародному рівні.

Якщо проаналізувати екологічний календар за 2015 р. (легко знайти в мережі), то з’ясуємо, що майже половина свят, які відзначаються на міжнародному рівні прямо чи опосередковано стосується птахів. Серед основних: 11 січня – День заповідників, 18-25 січня – Великий зимовий облік птахів, 2 лютого – Всесвітній День охорони водно-болотних угідь, 3 березня День дикої природи, 1 квітня – Міжнародний день птахів (Ден ... Читати Далі »

Переглядів: 1553 | Додав: ksysha | Дата: 30.09.2015 | Коментарі (11)

« 1 2 ... 62 63 64 65 66 ... 85 86 »
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz