Субота, 27.04.2024, 08:29Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » Архів матеріалів

        Відстріл диких кабанів на території парку здійснюється на підставі рішень №3, №4 Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській обласній державній адміністрації від 18.09.2015 р. та 27.10.2015 р.відповідно, а також листа Мінприроди України №5/1-9/13154-15 від 23.10.2015 р. Здійснюється він первинними користувачами мисливських угідь, що знаходяться на території НПП «Нижньосульський», під контролем служби державної охорони парку.

Ці превентивні заходи пов’язані із спалахом небезпечної хвороби – африканської чуми свиней (АЧС), яка вже охопила 7 областей України (рис.), в тому числі і Полтавську область.

          Доведено, що розповсюджуватись АЧС може також і через диких кабанів. Саме тому головою Полтавської ОДА Валерієм Головко ініційовано розробку обласної програми профілактики африканської чуми свиней, що включає і заходи по контролю за ... Читати Далі »

Переглядів: 581 | Додав: Julya2 | Дата: 25.11.2015 | Коментарі (7)

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

 

МОЇ МЕТОДИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Для орнітолога (науковець, що вивчає птахів) польові дослідження – основне джерело отримання наукової інформації. Вирішальну роль в її отриманні відіграють методи дослідження. Сучасний науковець має можливість використовувати найрізноманітніші методи та засоби під час їх проведення: оптичні прилади, комп’ютерне, теле-, відео- та фото- обладнання, радари, супутники, прилади стеження (в тому числі й нічні), транспорт, засоби комунікації тощо. В шкільні роки про таке я й не чув. Навіть про бінокль, що є основним оптичним приладом для орнітолога, доводилось тільки мріяти. Тому, нічого не залишалось як покладатись на свій добрий юнацький зір та слух, велике терпіння та вміння підкрадатись до об’єктів, застосовуючи різні способи камуфляжу. Фактично, моїми постійними та незмінними атрибутами у шкіл ... Читати Далі »

Переглядів: 678 | Додав: Julya2 | Дата: 22.11.2015 | Коментарі (9)

З метою поглиблення, удосконалення наукової та еколого- освітньої діяльності,  була започаткована співпраця між національним природним парком «Нижньосульський» (далі - НПП)   і національним університетом біоресурсів та природокористування України.

На минулому тижні  завідуючим  кафедри загальної зоології та іхтіології національного університету біоресурсів та природокористування України, к.б.н. Шевченком Петром Григоровичем  спільно з працівниками НПП  було проведено виїзд та обстеження акваторії НПП, а саме : р.Сула та частини Сулинського ландшафтного заказника, яка увійшла до НПП. Основним завданням  даного виїзду було:

  • аналіз та обстеження  відведених місць для здійснення любительського рибальства рибаками-любителями в межах території НПП для задоволення власних потреб ;

  Також  Адміністрація ... Читати Далі »

Переглядів: 518 | Додав: Julya2 | Дата: 16.11.2015 | Коментарі (5)

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

 

МОЇ ЮННАТСЬКІ УПОДОБАННЯ

Як відомо перше кохання залишає глибокий слід у свідомості людини. Навіть тоді, коли воно ніби пройшло та залишилось у далекому минулому, все ж періодично схлинає приємними спогадами та відчуттями. У моєму випадку перше кохання було зфокусоване на природу. Це й не дивно, оскільки все розпочалося в молодших класах, коли дівчата ще залишалися за полем мого зору як об’єкти дослідження. Закоханість у природу (безпосередньо у птахів) мабуть була справжньою та міцною, тому що продовжується упродовж усього мого життя.

Але, не дивлячись на те, що птахи мали пріоритет, у мене було широке коло уподобань, які стосувалися довкілля. Наприклад, ніколи не залишався байдужим до його забруднення. Пам’ятаю, як працівники сусідньої молочної ферми організували не санкціонований скотомогильник у сосновому лісі ... Читати Далі »

Переглядів: 601 | Додав: Julya2 | Дата: 13.11.2015 | Коментарі (12)

        Створення більшості національних природних парків (НПП) України, в тому числі і НПП «Нижньосульський»,  відбувалось на базі цінних у природному відношенні територій, ресурси яких, в тому числі і запаси мисливської дичини, довгий час планово використовувались. Враховуючи те, що НПП є об’єктами природно-заповідного фонду багатофункціонального призначення,  до складу яких входять території інших землекористувачів, де разом із втіленням природоохоронних заходів, продовжується господарська діяльність (лісогосподарські та сільськогосподарські підприємства тощо). На цьому фоні слабо обґрунтованою вдається заборона ведення мисливського господарства на територіях НПП.

        Вивчення наслідків заборони полювання на території НПП «Нижньосульський» переконує, що вони мають як позитивні, так, на жаль, і негативні сторони.

До позитивних сторін заборони полювання ... Читати Далі »

Переглядів: 1092 | Додав: Julya2 | Дата: 13.11.2015 | Коментарі (4)

     7 листопада 2015 року професором кафедри ботаніки, екології та методики навчання біології  Полтавського національного педагогічного університету  імені В.Г. Короленка, доктором біологічних наук Гапон Світланою Василівною та аспірантом цієї ж кафедри Гапоном Юрієм Васильовичем було здійснено експедиційний виїзд на територію Національного природного парку «Нижньосульський» ( далі НПП).

     Мета досліджень: Збір, гербаризація та встановлення видового різноманіття мохоподібних окремих ділянок НПП та прилеглих територій. Дослідження бріоугруповань, виконання геоботанічних описів та подальша їх класифікація за еколого-флористичною класифікацією на основі методу Браун-Бланке. Збір попередніх даних щодо вивчення бріорізноманіття та мохової рослинності НПП.

< ... Читати Далі »
Переглядів: 614 | Додав: Oxana | Дата: 12.11.2015 | Коментарі (6)

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

     МОЄ ПЕРШЕ НАУКОВЕ «ВІДКРИТТЯ»

Дитячий максималізм вказував на те, що я здійснюю справжні наукові «відкриття», напевно перебуваючи під враженням щойно прочитаних та перечитаних книг про мандрівників. Проте, доля правди в цьому все ж таки була. Адже ніхто до мене так не переймався дослідженням Городових луків, де я проводив увесь свій вільний
час, перебравшись через вузеньку річку Котелевку, що протікала змійкою повз городів і губилася десь там далеко. Зараз вже немає тієї ріки дитинства, яка зникла у результаті недолугої меліорації. Разом з нею зникло не лише все видове біорізноманіття, але й частинка мого дитинства. Спогади, що залишились, не можуть компенсувати враження від латаття білого, співу птахів, дивовижних ранків з пово ... Читати Далі »

Переглядів: 672 | Додав: Julya2 | Дата: 05.11.2015 | Коментарі (9)

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

ПЕРШІ СВІДОМІ СПІЛКУВАННЯ З ПРИРОДОЮ

Перший невдалий досвід спілкування з осами, про який йшлося в попередній публікації, став лише початком мого ще не усвідомленого, на той час, становлення натуралістом. Більш свідоме спілкування з природою розпочалося з п’ятого класу, коли у школу прийшла працювати Олександра Іллівна Самойленко, яка щойно отримала диплом вчителя біології та хімії, навчаючись на природничому факультеті Полтавського педінституту. На той час я навіть і гадки не мав, що й мені доведеться навчатися на цьому факультеті, але то буде значно пізніше.

Зараз із задоволенням згадую шкільні роки. Найбільше запам’яталися уроки біології, особливо наші походи до природи. Чи не кожні вихідні з Олександрою Іллівною ми відправлялися досліджувати околиці Котельви. А досліджувати було що: це і річка Ворскла, і знамените Більсь ... Читати Далі »

Переглядів: 571 | Додав: Julya2 | Дата: 28.10.2015 | Коментарі (10)

Знову територію національного природного парку «Нижньосульський» для проведення польових ландшафтознавчих робіт з комплексним аналізом природних умов досліджуваної території, описом та аналізом ґрунтових розрізів, відбором зразків ґрунту у типових ландшафтних умовах здійснювала аспірантка Інституту географії НАН України – Сплодитель Анастасія Олегівна.

З 15 по 17 жовтня була опрацьована територія : о. Жовнине, с. Лящівка, с. В.Бурімка (Чорнобаївський р-н., Черкаська обл.), с. Липове (Глобинський р-н., Полтавська обл.), с. Тарасівка, с. Плехів, смт. Оржиця, с. Онішки, с. Великоселецьке (Оржицький р-н., Полтавська обл.).

На протязі зазначеного періоду, з аспіранткою постійно перебували працівники НПП, які забезпечували супровід територією, транспортом, підготовлювали ґрунтові розрізи, та допомагали з зоологічними описами.

Об’єктом   ... Читати Далі »

Переглядів: 790 | Додав: Julya2 | Дата: 23.10.2015 | Коментарі (7)

« 1 2 ... 61 62 63 64 65 ... 85 86 »
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz