Осінь – період відпочинку та збору не деревних ресурсів лісу, а саме поява перших грибів. Під час експедиції території національного природного парку «Нижньосульський» (урочище Драчки, Мохнач, Старий Мохнач, Старий Калкаїв) працівниками відділу науки Лук’яненко Ю.М. та відділу екологічної освіти Слинько О.А. зафіксовано появу перших осінніх грибів. Хоча і в невеликій кількості, але зустрічаються білий гриб, польські , підосичники, маслюки та інші. Існує багато як їстівних так і неїстівних грибів. Щоб не помилитись їх властивості потрібно добре вивчати. Багато грибів є корисними та поживними, іноді їх називають «лісовим» або «рослинним м'ясом». Гриби багаті білком, вуглеводами - специфічним грибним цукром мікозів і глікогеном. Гриби містять мінеральні речовини: калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор, і вітаміни А (каротин), вітаміни групи В, вітамін С, великі кількості вітаміну D і вітаміну РР. Незважаючи на високий вміст білків, в наш час вважається, що поживність грибів не дуже висока, оскільки білок в них важко засвоюється людським організмом. Зустрічається навіть твердження, що грибний білок зовсім не перетравлюється, тому, що він укладений в хітинові оболонки, на які не діє травний сік. Підвищити засвоюваність грибів можна спеціальними способами кулінарної обробки - ретельним подрібненням, приготуванням соусів і грибної ікри і використанням порошку, що готується з сушених грибів. Збирати гриби потрібно обережно, тому що в лісових масивах можна натрапити на велику кількість отруйних. ЗАСТЕРІГАЄМО! Не збирайте гриби: - якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; - з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих; - ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; - не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідникаx - вони не завжди відповідають дійсності; - не куштуйте сирі гриби на смак; - ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні - викидайте; - гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута; - при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. - обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку; - не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. - гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння; - значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння; - суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Отже, шановні любителі грибів, будьте уважними при збиранні грибів та дотримуйтесь всіх правил їх приготування!!!!!
|