Субота, 20.04.2024, 02:01Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Листопад » 29 » ЩОДО ЙМОВІРНОСТІ ПОШИРЕННЯ ЗООНОЗІВ ЛЮДИНИ І ТВАРИН МІГРУЮЧИМИ ПТАХАМИ НА ТЕРИТОРІЇ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
12:41
ЩОДО ЙМОВІРНОСТІ ПОШИРЕННЯ ЗООНОЗІВ ЛЮДИНИ І ТВАРИН МІГРУЮЧИМИ ПТАХАМИ НА ТЕРИТОРІЇ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Проблема переносу збудників певних видів захворювань тваринами, надзвичайно актуальна і потребує всілякого вивчення з метою запобігання ймовірних епідемій, спалахи яких тією чи іншою мірою пов’язані із зоонозними, природно-опосередкованими вірусними чи бактеріальними інфекціям. Прикладами зоонозних хвороб є сказ, малярія, лихоманка Західного Нілу, африканська чума свиней, лихоманка долини Ріфт, губчаста енцефалопатія, бруцельоз, паратуберкульоз. Деякі з таких захворювань є новими, неописаними та не мають засобів профілактики, зокрема Хендра- та Нипай-лихоманки, атипова пневмонія, високопатогенний грип домашньої птиці, ньюкаслська хвороба, нещодавно описана хвороба Шмалленберга [1, 2].

Особливе місце серед представників дикої фауни, як потенційного носія та розповсюджувача збудників інфекційних хвороб, займають птахи. В еволюційному плані вони є одним із найдавніших резервуарів збудників вірусних, бактеріальних, грибкових та паразитарних хвороб. Диким птахам належить особлива роль у формуванні сучасних ареалів інфекційних хвороб людини, тварин і домашньої птиці. На відміну від інших наземних хребетних, віруси, бактерії та паразити птахів можуть дуже швидко поширюватись на великі відстані за короткий проміжок часу, що пов’язано з особливостями біології та екології представників орнітофауни: здатністю до польоту та трансконтинентальними міграціями, надзвичайною мобільністю, практично космополітичним розповсюдженням, великим різноманіттям видів (сьогодні їх нараховується близько 8600) та величезною чисельністю (приблизно 100 мільярдів особин), [3]. Із світової орнітофауни, в Україні відмічено 416 видів, із яких 265 регулярно гніздяться [4], інші трапляються під час міграцій, кочівель чи інвазій.

Загальновідомо, що птахи є складовою ланкою ланцюга розповсюдження збудників інфекційних захворювань, які хазяїнують на членистоногих, зокрема кліщах та комарах. Тому вони відіграють суттєву роль у збереженні арбовірусів між сезонами та приймають участь у їх трансконтинентальних перенесеннях.

 (продовження буде)

 

Список використаних джерел

1. Аллахвердиев И. И. О некоторых живых источниках и факторах передачи туберкулеза / И. И. Аллахвердиев // Диагностика, лечение, профилактика заболеваний с.-х. животных. – Ставрополь, 1988. – С. 27-31.

2. Бакулов И. А. Инфекционные болезни диких животных списка А, В, С в странах мира (2000-2002 гг.) / И. А. Бакулов, В. М. Котляров // Болезни диких животных: Материалы междунар. науч-практ. конф., 28-30 сент. 2004 г. – ГНУ ВНИИВВиМ СОССЕЛЬХОЗАКАДЕМИИ. – Покров, 2004. – С. 4-12.

3. Музика Д. В. Дикі птахи, як один з головних факторів розповсюдження збудників інфекцій птиці, тварин і людей / Д. В. Музика, Б. Т. Стегній // Ветеринарна медицина. – 2012. – № 96. – С. 222-224.

4. Фесенко Г.В., Бокотей А.А. Птахи фауни України: польовий визначник. – К., 2002. – 416 с.

 

Віктор Попельнюх (фахівець відділу екологічної освіти)

Переглядів: 535 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 ira1910irina  
Це дуже корисна стаття, вона важлива для нашого життя і життя птахів!

6 korynevych96  
Стаття є дуже корисною у плані профілактики різних інфекційних, бактеріальнх та вірусних захворювань. Дякую за інформацію!

5 darunadobruninap-22  
Птахи ,звичайно, є переносниками різних вірусних захворювань, але заглиблюючись у генезис самого вірусу ми можемо бачити , що птахи є лише пристосуванням до його поширення. Тому зважаючи на те що нас убиває сам вірус, а не птахи, потрібно проводити заходи застереження саме проти збудника, а не носіїв.

4 nazarenko2510  
Прочитавши дану статтю, я зрозуміла, що птахи є складовою ланкою ланцюга розповсюдження збудників інфекційних захворювань, які хазяїнують на членистоногих, зокрема кліщах та комарах, тому буду обачнішою до наших маленьких "друзів".

3 marinasharavar  
Найчастіше хворіють люди які займаються птахівництвом, вірогідність захворювання  такими хворобами для звичайної людини низька, але люди зі  слабким  імунітетом та діти повинні бути обережними. Дуже дякую вам за статтю, завдяки їй я дізналася для себе дещо нове.

2 yuliyaminchenko96  
Дуже цікава стаття. Адже ми повинні бути озброєні знаннями щодо збудників вірусних, бактеріальних, інфекційних хвороб.

1 karina_S  
Пізнавальна стаття, навіть в плані самозахисту здоров'я.
Чекаю продовження, хочу дізнатися які ж саме птахи на Україні є носіями інфекції.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz