П`ятниця, 26.04.2024, 15:06Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Листопад » 29 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
12:32
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

Ніколи не думав, що після закінчення першого курсу зроблю спробу  залишити навчання в педагогічному інституті, оскільки більшість предметів, які ми вивчали протягом року, були дуже віддаленими від біології, зокрема: «Історія комуністичної партії», «Науковий комунізм», «Марксизм-ленінізм» і ще цілий ряд дисциплін політичної, і не тільки, спрямованості, що було завжди відразою для мене. Навіть у комсомол мене «затягнули» в старших класах, без належності до якого вступ до вузу був не можливий. То були такі часи.  Тому, враховуючи свій юнацький максималізм, відповідно до якого мені хотілося вивчати лише природничі дисципліни, і переважно зоологію, власне за чим й поступав на факультет!, я звернувся з цим питанням до декана – Андрія Потаповича Каришина. Моєму візиту він був сильно здивований, але не тому, що повз його кабінету лишній раз студенти намагалися не проходити просто так (бо можна було «нарватись»), а тому, що ніколи до нього з такого приводу не звертались. Мені здалося, що він навіть в якомусь ступорі опинився. Безумовно переконував, щось говорив, але я наполягав, що це не моє. Як компроміс він пообіцяв звернутися до керівництва Харківського університету з проханням перевести мене на навчання в їхній навчальний заклад. Я погодився. Пройшов час, звісно ж місця для мене не знайшлось, тому я продовжив навчання в Полтаві. Тим паче я вже знав, що на другому курсі будемо вивчати зоологію хребетних тварин, після чого проходитемо польову практику в «Лучках». Ця обставина остаточно мене заспокоїла, і більше до цього питання ми не повертались.

Другий курс навчання виявився для мене чи не найкращим періодом студентського життя. Вже здана сесія, по-переду 40 днів польової практики, яку  чекав з таким нетерпінням. Врешті-решт настала та мить, коли ми опинилися на стаціонарі. Умови проживання були «спартанськими» – армійські намети зі скрипучими «панцирними» ліжками. Все було б нічого, коли б не одна обставина, яка залишила незабутні спогади до цього часу, а саме  – перша ніч.  Справа в тім, що перед поїздкою на практику ми з одногрупниками домовились  поголити голови. Піти на такий крок було не просто, тому, що, наприклад, у ті роки у мене була зачіска «аля Анжела Девіс» – копиця кучерів на голові. Звісно ж лисим приїхав лише я. В попередній публікації я писав, що стаціонар «Лучки» розташований у пониззі Ворскли, тобто в місці де багато води. А біля води багато кого? Вірно – комарів. Саме комарі влаштували мені незабутню ніч, які крім того що постійно дзижчали, ще й постійно гризли мою поголену голову, яка до ранку була сильно розшкрябаною та підпухлою. Тому, деякі мої друзі, із-за солідарності, також поголились, але лише за допомогою ножиць. Тому, на їх фоні, не зважаючи на підпухлість, я виглядав не так жалюгідно.

Практика з ботаніки мене вразила лише подорожами в околицях стаціонару (де я міг спостерігати за птахами), та висушуванням рослин за допомогою праски (ця методика під час дощів, які були частими гостями в той період, здорово нам допомагала). Ну і латинь, якою потрібно було знати 100 рослин з гербарію.

 Безумовно, найбільше запам’яталася зоологічна практика. Звісно ж я вибрав водну тематику, тому досліджував водних та біляводних хребетних тварин. Зрозуміло, що основний акцент був зроблений на користь птахів. Тим паче, що на той час вже була визначена тема курсової роботи: «Орнітофауна пониззя р. Ворскла», яка мала стати й дипломним проектом.

Фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 913 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 11
11 dporuygkjh  
Полевая практика, действительно, оставляет много незабываемых моментов в нашей памяти. И даже некоторые неловкие моменты, со временем, блекнут, а новые знания оставляют много положительных эмоций на протяжении долгих лет нашей жизни.

10 fred1x  
Можу сказати , що ця розповідь мене вразила , недарма кажуть, що студентські роки - найкращі. Тепер буду чекати свою практику ще більше.

9 DENKONONENKO  
Дуже цікава історія, побільше таких розповідей. З нетерпінням чекаю свою практику

8 valeriyapishchita  
Я гадаю,що тепер більшість студентів буде ставитися до своєї практики набагато краще, тепер і я буду чекати з нетерпінням свою практику.

7 lena_shuba  
Практика студетнськими очима це щось нудне та не цікаве, але ця історія вікриває ії з іншого боку. Я вважаю, що практика необхідна не тільки щоб засвоїти навчальний матеріал , а й для більшого проведення групи разом, адже коли ще група буде в повному складі як не на практиці.

6 korynevych96  
Яка цікава розповідь, скільки спогадів) Мені було дуже цікаво, чекаю продовження!!!!

5 bodyaokseniuk17011996  
Практична частина навчання відіграє чи не найважливішу роль в підготовці майбутнього натураліста.

4 darunadobruninap-22  
Тема висушування гербарних зразків за допомогою праски актуальна і зараз. Особливо коли на його виготовлення відведено всього 2 дні.

3 finevichinna  
Здавалося б, роки ідуть і все повинно мимоволі змінюватися, але як показує досвід - багато чого залишається сталим: праска  і досі є ,,незамінним помічником" у нашому природничому житті; латинь вчимо-вчимо і щось таки знаємо; подорожники серед різнотрав'я впізнаємо. Класно усвідомлювати, що це все не даремно, є що згадати і над чим посміятися.  smile

1 karina_S  
Кумедна частина, великої розповіді про Лучки!Комічні моменти додають цікавості та інтриги до слідуючої розповіді.
Гадаю, що скоро можна буде друкувати цілу художню збірку)

2 tania-shan  
Каріна, повністю з тобою згодна!) І справді, скоро можна буде видавати цілу книгу.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz