Четвер, 25.04.2024, 17:59Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Листопад » 1 » ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ПЕРІОД – РИБА ЙДЕ НА ЗИМУВАЛЬНІ ЯМИ
09:53
ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ПЕРІОД – РИБА ЙДЕ НА ЗИМУВАЛЬНІ ЯМИ

 

Зима – найвідповідальніший період у житті риб. При зниженні температури у водоймах нижче 8 градусів починається зимова міграція водних біоресурсів до місця зимівлі. В цей період у мешканців водойм різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники, обмін речовин в організмі підтримується за рахунок накопичених влітку жирових запасів.
Різні види риб по-різному готуються витримувати несприятливі погодні умови. Теплолюбиві види риб, такі як: лящ, короп (сазан), лин, карась, білий амур вже у жовтні-листопаді починають групуватися в стада і концентруватися у найглибших місцях водойм – зимувальних ямах, які характеризуються твердим дном, сповільненою течію та оптимальною концентрацією розчиненого у воді кисню, місцях, де вона буде в безпеці, де зможе знайти корм. У цих ямах риби майже три місяці перебувають без жодного руху, щільно притискаючись, один до одного. А ось хижі риби (щука, окунь, судак) в зимувальні ями не йдуть. І риб в цих ямах не чіпають, тому що ті, виділяють слиз, яка служить їм ізолюючим засобом. Харчуються хижаки в зимовий період рибкою, яка взагалі не реагує на крижаний панцир. До цих риб відносяться плітка, йорж, вони то і складають зимовий раціон рибних хижаків.

Отже, як перезимує риба, як ми її збережемо взимку залежать і майбутні улови. Рибні запаси необхідно берегти та примножувати.
З метою їх збереження адміністрацією Національного природного парку “Нижньосульський” видано наказ від 27.10.2016 року № 30–ОД Про визначення та перелік зимувальних ям на території НПП «Нижньосульський».
Закликаємо всіх рибалок-любителів дотримуватись Режиму використання водних біоресурсів та пересування плавзасобів у межах території національного природного парку «Нижньосульський» Затвердженого Міністерством екології та природних ресурсів України від 05.02.2016р. №46.

Любительський лов риби в зимовий період (від льодоставу до скресання криги) дозволяється зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком не більше № 10 або  мормишкою, наживковими та живцевими знаряддями лову із загальною кількістю гачків не більше трьох штук на одного рибалку за межами зимувальних ям (у разі відсутності льоду лов здійснюється за режимом літнього періоду). Добова норма вилову риби становить 3 кг на одну особу.

Перелік зимувальних ям на водоймах, що знаходяться на території НПП «Нижньосульський» в осінньо-зимовий період 2016-2017 роках на річці Сула та в акваторії Сулинської затоки:

1. акваторія в районі с. Горошине (чотири ями): «Кухарка», Кучерська», «Тукалка», «Замістянська» площею по 250 м2;

2. акваторія в районі с. Мирони: «Кандулка» площею 0,2 га, «Сулище» площею 02 га, «Зубиха» площею 0,5 га;

3. акваторія в районі с. В. Бурімка Чорнобаївського району: «Бурімська» площею 0,5 га;

4. Акваторія біля с. Погребняки: «Калина» площею 0,3 га, «Горбата» площею 0,2 га, «Орлова» площею 0,3 га, «Аврамиха» площею 0,3 га, «Посольська» площею 0,3 га, «Пісочок» площею 0,5 га, «Ляхова» площею 0,6 га;

5. Акваторія біля с. Мохнач: «Плоска» площею 0,6 га;

6. Акваторія під мостом автодороги Бориспіль – Дніпропетровськ площею 0,5 га;

7. Акваторія біля с. Горошине: «Горошинська» площею 0,3 га, «Цапиха» площею 0,3 га;

8. Акваторія біля с. Чутівка: «Воробйова» площею 0,5 га, «Рижакова» площею 0,6 га, «Чутівська (Кругла)» площею 0,4 га;

9. Акваторія біля с. Плехів: «Тиховоди» площею 0,5 га, «Оржицька» площею 0,5 га, «Кобзарка» площею 0,5 га;

10. Акваторія біля с. Великоселецьке: «Литовка»2 площею 0,7 га.

При виявленні  порушень природоохоронного законодавства, незаконного добування водних живих організмів, повідомляйте:

1.Адміністрація НПП «Нижньосульський» (смт.Оржиця,вул.Центральна,128, Оржицький р-н., Полтавська обл., тел.05357 92-5-17) ;

2. Органи місцевого самоврядування.

 

 

Переглядів: 967 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 141 2 »
14 bezkorovajnaoksana6  
Зрозуміло, що заборона вилову водних живих ресурсів на зимувальних ямах, що знаходяться на території НПП "Нижносульський" не просто так. Це необхідно для збереження життя риби, що там проживає. Єдине, що хочеться сказати, так це те, що залишається надія на розуміння, свідомість, слухняність та сердечність людей.

13 ukrayinetsi  
Дуже всі грамотні стали Ви візьміть ехолот і подивіться що там зимує.Крім  малька і декілька більш менш рибин в основному карась  нема ніхрена.Риба зимує за мостом .З Небес спустіться умники.

12 bdgilka97a  
Ця інформація дуже корисна,бо браконьєри все більше виловлюють рибу недумаючи про наслідки,дуже хочеться,щоб всі люди дотримувались цих наказів.

11 DENKONONENKO  
Пропоную робити більше профілактичних бесід з рибалками які ловлять на території Нижньосульського парку , і збільшити штрафи для браконьєрів

10 elisabet  
Завжди сподіваємось на порядність наших полювальників та рибалок. Але для деяких "закон не писаний". Тому потрібно робити рейди по виявленню порушників, щоб навесні риба змогла піти на нерест.

9 marinasharavar  
Українці це такий народ що не завжди дотримується правил, тому я думаю що треба робити перевірки і в тому випадку якщо хтось порушує правила більше не пускати на територію.

8 skirpotenko  
Дуже цiкава стаття. Я сподiваюсь що рибалки приймуть цi слова до уваги i все буде добре. I рибнi запаси залишаться збереженими.

7 korynevych96  
Надіюсь що рибаки-любителі приймуть до уваги ці заборони, і не порушуватимуть їх.

6 karinakrutko8  
Дуже цікава стаття. Вона буде корисна для студентів природничого факультету smile

5 karina_S  
Сподіваємося, що інформація з цієї статті і дотримання її умов допоможе зберегти рибні запаси взимку, примножити їх у подальшому

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz