Четвер, 25.04.2024, 17:25Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » Архів матеріалів

Одним із найдавніших, найколоритніших та найцікавіших літніх свят є Івана Купала, яке відзначається у ніч з 6 на 7 липня. Це день літнього сонцестояння, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя. За народними переказами, саме у купальську ніч на коротку мить розквітає папороть. Івана Купала міцно увійшло до традиційних свят, які шанують на Україні. Воно стало масовим заходом організованого дозвілля для людей різного віку, а особливо – для молоді.

Цього року з нагоди такого свята працівниками відділу екологічної освіти НПП “Нижньосульський” було організовано для дітей села Тарасівка Оржицького р-н., Полтавської обл. захід – “ Ой на Івана, та й на Купала”. Діти мали змогу ознайомитися з історією виникнення свята, збирали квіти та плели вінки, співали пісні, водили хороводи, грали у рухливі ігри.

Захід пройшло у теплій, дружній та не вимушеній атмосфері.< ... Читати Далі »

Переглядів: 946 | Додав: ksysha | Дата: 11.07.2014 | Коментарі (19)

   У Європі чисельність чаплі жовтої становить до 27 тис. пар (до 24% світової популяції). Проте, вона повсюди скорочує чисельність внаслідок порушення біотопів та посилення фактору турботи [5]. Цей вид внесено до Резолюції №6 Боннської конвенції, Додатку ІІ Бернської конвенції, угоди AEWA (угода про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів – у рамках Боннської конвенції). Чаплю жовту включено до Червоної книги України (1994, 2009 рр.) зі статусом − рідкісний вид [4].

   В Україні найбільші її колонії відмічені в плавнях Дунаю (разом понад 50 пар), Дністра (210-510 пар), Дніпра (300-310 пар) та на Східному Сиваші (ймовірно, понад 100 пар); у інших місцях Півдня України (Запорізька область та Лебедині острови в Каркінітській затоці) гніздяться окремі пари та групи з 5-12 пар. Під час міграцій трапляється майже на всіх водоймах півдня України, та періодично може зустрі ... Читати Далі »

Переглядів: 672 | Додав: Oxana | Дата: 07.07.2014 | Коментарі (1)

        В Україні баклан великий є звичайним гніздовим птахом гирлових ділянок Дунаю, Дністра та Дніпра. Зі створенням каскаду Дніпровських водосховищ цей птах став поступово розселятись по цим водоймам.

        В останні роки чисельність баклана великого стрімко росте і він постійно освоює нові території. Цього року настала черга середньої частини Сулинської затоки,  яка входить до складу національного природного парку «Нижньосульський». Раніше цей вид на території нашого національного парку ніколи не гніздився. Баклани облюбували два мальовничих острова у південній частині парку, які розташовані між островами Лящівка-2 та Романів горб.

        Баклани побудували гнізда на деревах (верби, топол ... Читати Далі »

Переглядів: 635 | Додав: Julya2 | Дата: 30.06.2014 | Коментарі (0)

        В 2013 році на території Національного природного парку «Нижньосульський» були започатковані фенологічні спостереження за живою та неживою природою, для отримання інформації про сезонний розвиток природи.

      Процеси розвитку природи описуються датами настання певних стадій і фаз, що встановлюються за зовнішнім їх проявом і в подальшому заносяться до календаря природи.

     Проводяться спостереження за неживою природою, а саме спостереження за явищами погоди та гідрометеорологічними явищами. В ході опрацювання отриманих даних будуються температурні криві, «рози вітрів». Складаються таблиці опадів та хмарності. Проводиться оцінка впливу погодних явищ на живу природу в цілому. Узагальнюються основні абіотичні явища, які відбулися протягом року на території НПП «Нижньосульський».

         В ході спостережень за погодою, було визначено, що на д ... Читати Далі »

Переглядів: 4596 | Додав: Julya2 | Дата: 30.06.2014 | Коментарі (0)

Національний природний парк «Нижньосульський» ще досить молодий але список рослин, в тому числі рідкісних,  поповнюється кожного року, встановлюються нові місця зростання та фіксується збільшення популяції вже відомих видів.

Загальна кількість рослин налічує 677 видів, з яких 627 видів  судинних рослин.

На даний час раритетна фракція флори нараховує:

  •  
  • види занесених до Червоної книги України – 12,
  •  до Червоного списку МСОП – 1,
  •  до Європейського Червоного списку – 2,
  • до Додатку І Бернської конвенції – 4 види (Червона книга України).

Цього  року працівниками парку було знайдено ще 2 цінні види, які занесені до Червоної книги України, і раніше не були відмічені на території парку – це горицвіт весняний Adonis vernalis та сон луч ... Читати Далі »

Переглядів: 949 | Додав: Julya2 | Дата: 20.06.2014 | Коментарі (2)

Мисливська фауна є невід’ємною частиною тваринного світу  Національного природного парку «Нижньосульський». Вона включає 63 види (савці – 20; птахи – 43 ),  із яких 17 видів осілі,  а інші трапляються під час кочівель або сезонних міграцій (птахи).

        Найбільш численними мисливськими тваринами із ссавців на території парку є заєць сірий, лисиця звичайна, собака єнотоподібна, кабан, козуля європейська,  які ведуть переважно осілий спосіб життя.  

        Із мисливських видів птахів на території Національного парку в значній кількості трапляються гуска велика білолоба, крижень, лиска та курочка водяна. В окремі роки досить численними бувають норець великий, гуска сіра, чирка велика, чернь червоноголова, чернь чубата, а із куликів - чайка (чибіс) та турухтан. Всі ... Читати Далі »

Переглядів: 807 | Додав: Julya2 | Дата: 19.06.2014 | Коментарі (0)

   Якщо вірити першоджерелам, то за останні 50 років площа пустелі Сахара збільшилася на 650 тис км2, а щохвилини у світі на пустелю перетворюється 44 га поверхні суші. Навіть, якщо темпи опустелювання дещо менші, безсумніву вони вражаючі.

   Тому, недаремно 17 червня в світі відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою. Для України ця проблема є дуже актуальною і проявляється переважно у областях степової зони. Причинами опустелювання «по-українськи» є надзвичайно високий рівень розораності та деградація полезахисних лісосмуг. Попередженням для нас є Олешківські піски на Херсонщині, які давно мають славу найбільшої пустелі Європи.

    Понад 80% території багатьох районів у степових областях розорані, але за роки незалежності в Україні так і не створили службу, яка б опікувалась лісосмугами навколо полів ... Читати Далі »

Переглядів: 599 | Додав: Oxana | Дата: 17.06.2014 | Коментарі (6)

   Під таким девізом 13 червня 2014 в приміщенні Семенівської районної державної адміністрації (далі РДА),Полтавської обл. Під головуванням голови РДА Федорченко Сергія     Геннадійовича відбулася нарада «Покращення еколого-освітньої роботи в районі». Ініціювали це засідання директор Національного природного парку «Нижньосульський» (далі НПП) та голова Семенівської РДА.  В роботі наради взяли участь працівники НПП «Нижньосульський», Лубенського Держлісгоспу, відділу освіти та інших відділів Семенівської РДА.

  Про стан еколого- освітньої роботи та шляхи її покращення доповідали: директор НПП «Нижньосульський» М. О. Федоренко, методист районного відділу освіти О. С. Календар, головний лісничий Лубенського Держлісгоспу Титович В. Є.  

   Особливо всіх присутніх зацікавила організація роботи е ... Читати Далі »

Переглядів: 532 | Додав: Oxana | Дата: 16.06.2014 | Коментарі (0)

5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Він був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 році й з тих пір відзначається всім світовим співтовариством щорічно. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн миру. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв’язку із забрудненням навколишнього середовища. “Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами”, – так було поставлене питання в цьому зверненні. В 1972 році Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція по захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Учасники конференції ухвалили рішення щодо щорічного проведення Всесвітнього дня навколишнього середовища 5 чер ... Читати Далі »

Переглядів: 567 | Додав: ksysha | Дата: 05.06.2014 | Коментарі (2)

   Весна – багата на дати екологічного спрямування, які щороку відзначає міжнародна спільнота, в тому числі й під егідою ООН. Це й Всесвітній День лісів (21 березня), Всесвітній День води (22 березня), Міжнародний День птахів, більш відомий нам під назвою – День зустрічі птахів (1 квітня), День довкілля (21 квітня), Міжнародний День Землі (22 квітня), Міжнародний День клімату (15 травня), Міжнародний День біологічного різноманіття (22 травня) та інші.

    Відзначення Європейського Дня Парків започатковане Федерацією Європарк, яка об'єднує природні території, що охороняються в європейських країнах. Вперше цей день святкували по всій Європі в 1999 році. Дата святкування була вибрана не випадково – саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший  національний парк (довідково, перший у світі національний парк «Єллоустон» був організований у 1872 році в ... Читати Далі »

Переглядів: 828 | Додав: Oxana | Дата: 23.05.2014 | Коментарі (3)

« 1 2 ... 72 73 74 75 76 ... 85 86 »
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz